Què fem?

Les tres línies de treball de l'empresa

Els integrants de Clúster BCN Salut, tenim una llarga trajectòria en gestió de centres de la administració pública. Aquest és un dels nostres principals objectius: dissenyar, gestionar i portar a terme les prestacions de centres públics.

Actualment el nostre principal actiu és l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), organització per la qual estem gestionant i desenvolupant tots els Programes assistencials del CAS Garbivent, com a centre específic en l’atenció a les addicions a substàncies, tant en Programes de reducció de danys com de tractament del districte de Sant Andreu i Sant Martí Nord.

En el CAS (Centre d’Atenció i Seguiment) es realitza una tasca amb els pacients orientada al guariment de la seva addició i al control i tractament de les patologies orgàniques, psicològiques i de les problemàtiques socials associades al consum, pensant en la reinserció social dels nostres usuaris.

El CAS Garbivent es un centre Integral, que compagina l’activitat assistencial dels tractaments orientats a l’abstinència amb una atenció per a la reducció de danys per a usuaris de drogues il·legals en consum actiu. En aquest sentit, el centre disposa d’un EVA (Espai de Venopunció Assistida) i un espai de Calor i Cafè. L’objectiu és millorar la qualitat i l’esperança de vida dels usuaris. Sota aquesta perspectiva, es porten a terme accions per millorar l’efectivitat i l’eficiència del servei, adoptant mesures preventives i de control de les malalties infeccioses i promovent els programes de prevenció en sobredosi i altres riscos associats al consum de drogues. Per tal de contribuir a la millora d’aquesta situació a nivell comunitari, potenciem el programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX).

Un altre objectiu prioritari és l’atenció de la Patologia Dual (trastorn mental + addiccions) i el Trastorn Addictiu Sever (trastorn mental + addiccions + problemàtica social greu), donant un punt de distinció qualitativa com a servei especialitzat. Es treballa des d’un punt de vista sanitari i social per a reduir la repercussió negativa de les diferents patologies en els diferents àmbits de la persona afectada (individual, familiar i social).

Des del CAS, d’acord amb els objectius del Pla d’Acció sobre Drogues a Barcelona, també treballem i impulsem accions des de la perspectiva de gènere, a l’hora de valorar les necessitats i l’abordatge dels pacients que fan demanda al nostre servei. Els nostres protocols inclouen la detecció de la violència masclista i de manera habitual es col·labora amb els Circuits de violència vers les Dones, afavorint el treball en xarxa i comunitari.

L’esforç que es realitza per a mantenir una bona coordinació amb la resta de serveis de la xarxa i altres recursos comunitaris tenen com a objectiu oferir una continuïtat del procés terapèutic i una correcta atenció en altres àrees, com pot ser la social, facilitant la rehabilitació i la reincorporació social dels nostres usuaris.

El bon nivell d’integració del CAS al barri, la presència activa dels seus professionals en els Plans del Districte, la bona ubicació de l’edifici i les bones comunicacions, junt amb la presència d’un equip humà amb experiència professional i alta motivació, permet a Clúster BCN Salut mantenir una oferta assistencial àmplia i eficient al CAS Garbivent, d’acord a les línies de treball i objectius, que venen definides al Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona 2017-2020.

Altres sectors en els que hem desenvolupat prestacions, estan en relació als àmbits de joves, dona, gent gran, sensellarisme e inclusió social.